به گزارش قدس آنلاین ،«آبگیر شیلات» از بقایای تالابی بزرگ در شهرستان مرزی بندر آستارا است که با آب شیرین و جیره غذایی بسیار مناسب، محیطی ایده آل برای زمستان گذرانی پرندگان مهاجر در مسیر کریدور شمال – جنوب از قبیل پلیکان، قو، مرغابی، اگرت و سایر گونه ها محسوب می شد.
این تالاب، پیش از دهه هفتاد با وسعتی بسیار زیاد در ضلع غربی شهر آستارا و همجواری با دریای خزر خودنمایی می کرد، ولی با اجرای طرح بندر چند منظوره و توسعه ضلع غربی و جنوب غربی شهر، بخش وسیعی از آن خشکانده شد و از بین رفت.
تنها باقیمانده این تالاب، برکه ای کوچک با وسعت تقریبی ۱۰ هکتار بود که تحت مالکیت سازمان شیلات کشور، در حاشیه بلوار تازه تأسیس سفیر امید قرار داشت و در اقدامی عجیب توسط دست اندرکاران وقت این سازمان به مزایده گذاشته و واگذار شد.
در واپسین روزهای دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰، اندک باقیمانده آبگیر شیلات هم به زیر چرخ کامیون ها و لودرها رفت تا برای اجرای طرح های مختلف پرشود که با پیگیری و مقاومت رسانه ها و دوستداران محیط زیست متوقف شد و در حال حاضر کمتر از چند هزار مترمربع از آن باقی نمانده که متأسفانه مورد هجوم گیاه مهاجم «سنبل آبی» واقع شده است.
این گیاه از شهریور ماه در این آبگیر مشاهده شده و در حال حاضر بخش وسیعی از آن را فرا گرفته و دوستداران محیط زیست و مسئولان مربوطه را با چالشی جدید مواجه کرده است که چگونه علاوه بر یافتن پاسخ سوال «هجوم سنبل آبی به تالاب شیلات آستارا، عمدی است یا سهوی؟!»، راهکارهای مقابله با آن به شهروندان آموزش داده و جلوی رشد آن گرفته شود.
آغاز طرح مقابله با گیاه سنبل آبی در آبگیر شیلات
فرماندار شهرستان مرزی بندر آستارا با بیان اینکه طرح جمع آوری و مقابله با سنبل آبی در شهرستان آغاز شده است، اظهار کرد: متأسفانه گزارش ها حاکی از آن است که برخی از افراد بویژه گردشگران با جمع آوری این گیاه و کاشتن آن در گلدان نسبت به حمل آن به داخل شهر محل سکونت و منازل و مغازه های شخصی خود اقدام می کنند که این عمل بسیار خطرناک است.
یونس رنجکش اضافه کرد: با توجه به قدرت تکثیر و رشد سریع این گیاه مهاجم و تهدیدات ناشی از نگهداری آن به شهروندان و گردشگران توصیه می شود از این اقدام پرهیز کنند.
رئیس شورای پدافند غیر عامل آستارا تصریح کرد: از کلیه دستگاه های اجرایی بویژه شهرداری و محیط زیست خواسته شده است تا اقدامات اطلاع رسانی نسبت به تهدیدات زیستی گیاه مهاجم سنبل آبی انجام و مردم را از خطرات نگهداری آن آگاه نمایند.
رنجکش گفت: در حال حاضر با توجه به اقدامات جمع آوری و مقابله انجام گرفته با سنبل آبی در آستارا شاهد از بین بردن آن در این منطقه هستیم اما خطر تکثیر و انتقال آن به سایر نقاط وجود دارد و در این زمینه هوشیاری مردم بسیار حائز اهمیت و همکاری های آنان مهم است.
«سنبل آبی» یکی از صد گونه گیاه خطرناک در جهان است که ریشه آن متعلق به آمریکای جنوبی بوده و عمدتاً از طریق حمل و نقل دریایی وارد حوضه آبی کشورها میشود؛ این گیاه عاملی پارازیتی در صید و صیادی است که در آمریکا سالانه حدود صد میلیون دلار هزینه از بین بردن آن میشود؛ سنبل آبی با برگهای به طول ۲۰ سانتی متر و پهنای ۱۵ سانتی متر، زیبایی فریبندهای دارد که هم مشکلات زیست محیطی فراوانی را به وجود میآورد و استفاده از آن به عنوان گیاه تزئینی، سرطانزا است.
منبع : ایسنا
انتهای پیام/
نظر شما